DE JONGE HELD

GRONINGEN

Adres

De Jonge Held
Friesestraatweg 438
9746 TL Groningen

Is de molen te bezoeken?
Ja, op afspraak 

Molenaar

Jeffrey Cusiël
06-41221361
dejongeheld@degroningerpoldermolens.nl

Gegevens

Bouwjaar: 1829
Aandrijving: Wind
Type: 8-kante grondzeiler
Functie: poldermolen

Gegevens

Lengte gevlucht
19,20 m

Vijzels
houten vijzel

Capaciteit
ca. 31m3/m

GESCHIEDENIS / ALGEMEEN / VERHALEN

Poldermolen ‘De Jonge Held’ in Leegkerk (bij Slaperstil) in de voormalige gemeente Hoogkerk, is een achtkante rietgedekte grondzeiler op veldmuren. Hij had lange tijd een met dakleer gedekte kap, vóór 1927 was dit een rietgedekte kap en sinds 1997 opnieuw. Beide roeden zijn voorzien van zelfzwichting en hebben een vlucht van 19,20 m. De molen heeft een gietijzeren as van De Prins van Oranje te ‘s-Gravenhage uit 1891 (nr.1377) en is uitgerust met een schroef. Hij bemaalde de polder ‘De Jonge Held’, groot 457 ha en opgericht in 1829. De polder heette vroeger Dorkwerder waterschap of Polder van Leegkerk en Dorkwerd. De molen maalt uit op het Aduarderdiep.

In de herfst van 1976 is de molen stil gezet wegens een kapotte schroef. In 1977 werd onder meer een nieuwe houten schroef geplaatst en een nieuwe lange spruit en staartbalk aangebracht door molenmaker Bremer te Adorp. In 1997 kwam een uitvoerige restauratie gereed (kap, staart, gevlucht), totale kosten circa fl. 260.000.

De laatste poldermolens in onze provincie die op windkracht de polder bemaalden zijn De Jonge Held en De Eolus aan het Aduarderdiep.
Ze hebben tot eind jaren 80 dienst gedaan (hierna zijn de taken bij beide molens over genomen door een elektrisch gemaal).

BEELD

ondertitel

DE MOLENAAR

Naam: Jeffrey Cusiël
Geboortejaar: 1988

Molenaar op De Jonge Held sinds 2011

In het dagelijkse leven: Technician op een datacenter

Hoe ben je molenaar geworden?

Ik wist al vroeg dat ik molenaar wilde worden, al mijn hele leven lang ben ik gek van molens.
Toen ik een klein jongentje was van 1,5 jaar zag ik vanuit mijn stoeltje in de auto de molens al vanaf grote afstand en riep dan ook kijk daar, molen!

Mijn ouders zeiden op een gegeven moment van; ja lieverd dat is een mooie molen (zij zagen de molens vaak niet op tijd, terwijl ik ze al lang had gezien).

In 2008 besloot ik om in opleiding te gaan en molenaar te worden, na wat tegenslagen kon ik mij op 27 april 2011 molenaar noemen. Toen ik hoorde dat De Jonge Held en het molenaarshuisje vrij kwamen, heb ik geen moment getwijfeld en heb direct gereageerd. Het was immers altijd al een jongens droom om naast deze molen te wonen, deze jongens droom kwam eindelijk uit.

Op 2 mei 2011 kreeg ik de sleutel en mocht mij vanaf dat moment molenaar van De Jonge Held noemen.

Wat is er leuk aan molenaar zijn?

Beweging in het landschap is altijd mooi, een molen doet dat stukje eer aan.

Draaiende wieken die je al vanaf de verte kunt zien en als het even kan oefent de molen zijn functie uit. Het leuke aan molenaar zijn voor mij is het werken met een oer machine, het is toch echt een machine en wel één op windkracht!
Daarnaast vind ik het altijd leuk om mensen te mogen ontvangen op de molen, ze komen uit alle hoeken van de wereld en het blijft altijd weer een verrassing wat voor persoon je aantreft.

Wat maakt jouw molen zo bijzonder?

Sommige molenaars zweren erbij dat hun molen het mooiste is.
Mijn molen is niet alleen mooi en functioneel, het ligt ook nog eens op een hele mooie locatie met een prachtig stukje landschapswaarde en een goede molenbiotoop.
De bebouwing komt dichtbij, maar toch zitten we ook wel weer op een afstandje van de stad. 
Het is een fors grenen achtkant met een grote kap, één van de laatste molens die op windkracht de polder heeft bemalen.

Bijzonder is voor mij daarom ook de geschiedenis, hier zitten dan ook weer hele verhalen aan vast. In de 2e wereld oorlog bleken er onderduikers in de molen te zitten, het schijnt dat de molen zelfs is ontkomen aan verwoesting.

Het gerucht gaat namelijk dat een bommenwerper destijds op nog geen paar honderdmeter afstand een bom op Nieuwklap wilde gooien, deze is uiteindelijk in het weiland tussen Nieuwklap en de molen in gekomen.

Jeffrey in actie