OLINGER KOLONIEMOLEN

Laskwerd

Adres

Olinger Koloniemolen
De Groeve Westzijde 26
9903 Laskwerd

Open voor publiek
De molen is regelmatig opengesteld voor bezoek als hij draait en/of de blauwe vlag wappert.

Molenaar

Koos Uil
06-15328967
olingerkoloniemolen@degroningerpoldermolens.nl

Gegevens

Bouwjaar: 1900
Aandrijving: Wind
Type: achtkante grondzeiler
Functie: poldermolen
Lengte gevlucht: 22,20 m
Vijzel: houten vijzel
Capaciteit: geen wegens laag polderpeil

 

 

MEER INFORMATIE

GESCHIEDENIS

De oude Olingerpolder werd door het graven van het Eemskanaal (1870 – 1876) in tweeën gesplitst, waardoor een Noorder- en een Zuider-Olingerpolder ontstond.

In 1900 werd deze molen door aannemer J. Rietsma te Farmsum gebouwd als vervanging van een afgebrande molen uit 1821, die elders de polder bemaalde.

In 1916 kwam een locomobiel en in 1959 een ruw-oliemotor als hulpkracht voor de bemaling in gebruik. In 1972 verdween deze motor uit de molen toen het gemaal “De Groeve” in gebruik werd genomen.

In 1964 en 1966 voerde molenmaker Doornbosch opnieuw herstellingen uit, o.a. als gevolg van zware rukwinden in mei 1966. In 2010/2011 onderging de molen opnieuw herstel.

Buitenroede: Buurma Oudeschans nr. 187 bouwjaar 1987
Binnenroede: Buurma Oudeschans nr. 203 bouwjaar 1987
Bovenas: J.W. de Muinck-Keizer Martenshoek no. 90  1900

Momenteel is de Olinger draaivaardig. Hij draait “geruisloos” en heel mooi rustig.

OMGEVING

De Olinger is een prachtige, vrijstaande molen aan de Groeve tussen Steendam en Appingedam met een goede biotoop. Hoogspanningsleidingen doen iets afbreuk aan het uitzicht. Maar de rust en het uitzicht zijn overweldigend.  Reeën, roofvogels en veel ander  “wild” zijn vaak te zien. En er varen regelmatig bootjes voorbij van Eemskanaal naar Schildmeer en omgekeerd. Voor hengelaars  is deze plek een eldorado.

De molen is regelmatig opengesteld voor bezoek als hij draait en/of de blauwe vlag wappert. Ook is het mogelijk om een afspraak tot bezichtiging te maken. Neemt u dan even contact op met de molenaar. De bereikbaarheid is prima, maar men moet er wel wat voor doen. De molen is alleen te voet te bereiken. Vanaf de sluis aan het Eemskanaal is het ca. 800 m. en vanaf het gemaaltje aan de Groeveweg eveneens. Over de dijk is een gemaaid pad aanwezig waar wandelaars langs kunnen om de molen te bereiken. Voor het goed kunnen vinden van de molen zijn aan beide toegangen (Eemskanaal of vanaf het gemaal aan de groeveweg) informatieborden geplaatst. Ook zijn er diverse kleine bewegwijzerbordjes geplaatst. Bij de molen is een rustpunt ingericht. Ook is er rondom het molenerf een deugdelijk hekwerk geplaatst voor de veiligheid van wandelaars en de bezoekers van de molen. De benodigde werkzaamheden hiervoor zijn mede mogelijk gemaakt door De provincie Groningen, Gemeente Eemsdelta (voorheen Appingedam), SNS Eemsmond en door een eigen bijdrage van de stichting.

BEELD

DE MOLENAAR

Naam: Koos Uil

Molenaar sinds:  2006

Sinds 2006 is Koos Uil, eerst nog samen met Lex van der Gaag, regelmatig te vinden op de Olinger.

Een bezoekster vertelde mij dat haar grootvader een periode molenaar is geweest op de Olinger en toen daar elektriciteit werd aangelegd, ergens vroeg in de vijftiger jaren, werden alle olielampen met een boog de Groeve ingesmeten. Haar ogen glommen tijdens dit verhaal, ze had er vaak gelogeerd en er mooie tijden meegemaakt.